bosch motoren informatie

Wanneer u op zoek bent naar een elektrische fiets, heeft u 'm vast voorbij zien komen; de Bosch middenmotor. Deze nieuwe soort aandrijving is bij de meeste fabrikanten te vinden. Vaak hebben zij een speciaal model ontwikkeld voor deze middenmotor. Deze modellen blijken vaak succesnummers te zijn en dat is niet voor niets. Extrabike heeft de merken Cube, gazelle, dutch.id en flyer die uitgerust zijn met deze aandrijving. Waarbij we moeten melden dat Cube nagenoeg in alle modellen de krachtigere performance i.p.v active motor toepast.

Wat onderscheidt de fiets met Bosch motor?

De Bosch motor zorgt bij de elektrische fiets voor een aantal prestatie-verbeterende eigenschappen. Allereerst is het een middenmotor en dat wil zeggen dat de motor is bevestigd op de trapas. Dit zorgt ervoor dat het zwaartepunt laag en in het midden van de fiets ligt. Dit lage zwaartepunt zorgt voor een goede balans en komt ook de wegligging ten goede. Omdat de motor op de trapas zit en dus dicht bij de trappers, is er relatief weinig sprake van energieverspilling d.m.v. een meer efficiënte, directe aandrijving. Hierdoor heeft de fiets een hogere actieradius dan een fiets met voor of achterwiel motor met een gelijkwaardige accu. Daarnaast presteert de bosch motor onder zware omstandig heden bvb in de bergen veel beter. Dit komt omdat de middenmotor ook bij lage snelheden optimaal kan draaien dit in tegenstelling tot wiel motoren die bij lage snelheden zeer veel stroom gaan verbruiken omdat ze de snelheid niet halen die ze zouden moeten halen tijdens het klimmen.

De plaatsing van de motor bij de e-bike zorgt tevens voor een meer natuurlijke aandrijving. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een motor in het voorwiel of achterwiel.

Bosch e-bike 2013, 2014, 2015, 2016 systemen; wat is er veranderd ?

Hier een overzicht van de verschillende Bosch e-bike motoren v.a 2013, als volgt:

De Classic + motor (dit is het 2013 model maar blijft ook in 2014 bestaan) beschikbaar in Cruise 25 km/u maar ook als Speed 45 km/u. Dit was het eerste model van bosch, een model wat mindermooi was geïntegreerd in het frame dan zijn opvolgers. Deze had een paar kleine kinderziekte maar zijn inmiddels prima opgelost. Het display was wat aan de klein kant en was ook minder makkelijk te bedienen.

Heeft u een fiets met bosch classic motor en intuvia display, en zou u graag wat harder dan 25kmh willen rijden, wij  kunnen voor 65,- euro u fiets opvoeren, dit betreft chip tuning en gebeurt zonder aan u fiets te sleutelen. na afspraak is hier te wachten evt de fiets weer origineel maken is gratis. geen dure dongel nodig, nooit batterijen vervangen van een badass dongel.    

2014 De Active motor beschikbaar in cruise 25km/u. Herkenbaar aan de grijze kleur. De motor is nieuw en ontwikkeld voor het recreatief gebruik en fietsen met naafversnellingen. Het nieuwe model is mooi geïntegreerd in het fietsframe en het bijbehorende intuvia display is groter goed afleesbaar en makkelijk te bedienen en beschikt tevens over een 6km loophulp functie die op het vorige model ontbrak  

De Performance motor beschikbaar in cruise 25 km/u als ook in 45 km/u . Herkenbaar aan de zwarte kleur. Ook deze motor is nieuw en meer voor het sportievere segment. Deze motor is er in de 250watt en 350watt uitvoering beide hebben een hoger koppel namelijk 60Nm ipv 48Nm in de active motor. Dit model word naast sportieve weg fietsen ook in MTB fietsen toegepast.

De nieuwe generatie Bosch motoren 2014 liggen iets hoger in de fiets waardoor ze iets meer grondspeling hebben, dit is voordelig voor de sportieve fietser die bijv. gebruik maken van een elektrische mountainbike.Verder zijn de 2014 Bosch e-bike motoren iets kleiner dan het voorgaande mode De nieuwe versie heeft een kleiner voorblad. Het aandrijftandwiel heeft 16 tot 20 tanden vooraan ipv 36 tot 46 tanden zoals bij het vorige model.

De  versie,s t/m 2015 werkte met 2 soorten accu’s namelijk de 300W (8,2 amp.) en de 400W (11,2 Amp.) batterij.

Het is mogelijk om de batterijen te laden zonder dat men de accu van de fiets hoeft te halen.

De batterijen zijn er in een pakdrager of een frame uitvoering.

De batterij lader is ook gewijzigd en iets compacter geworden.

Het systeem is erg stil vergeleken met het eerdere model.

De stuurbediening via het Intuvia systeem blijft ongewijzigd. De kleur voor de Active lijn is alleen grijs en die van de Performance lijn is zwart.

Voor 2015 is er weinig veranderd echter is er wel een heel mooi display bij gekomen met een geïntegreerd navigatie systeem het zo genoemde bosch nyon systeem hiermee kunt u gemakkelijk routes maken navigeren en uiteraard ook de motor ondersteuning bedienen.  

2016 Omdat de e-bike wereld snel veranderd en er inmiddels ook een groot aantal merken met zeer sportieve e-fietsen zoals race en mtb modellen komen heeft bosch speciaal voor dit segment een nieuwe motor ontwikkeld en wel de nieuwe performance CX motor herken baar aan een wat scherper gevormd model en een zeer robuuste buitenschaal die prima tegen een stootje kan dit model vind je vooral in hogere segment e-bikes van o.a CUBE terug. Ook nieuw is dat het bosch systeem samen werkt met het nuvicy harmony systeem dat houd in dat het schakelen van de naaf te bedienen is op het intuvia display systeem en geen versnelling handel meer behoeft.   

Verder is er voor 2016 een grotere 500wh accu bij gekomen deze zal samen met de 400wh op de collecties zijn terug te vinden, de 300wh zult u niet veel meer tegen gaan komen.

Om goed te kunnen zien wat er allemaal van invloed is op de actieradius van u fiets heeft bosch een mooie calculator gemaakt waar u met alle variabele kunt spelen. En zo zie u direct wat de invloed hiervan is op de actieradius

U kunt instellen:

1 De ondersteuning

2 De omgeving

3 Het wegdek soort

4 Het rijders gewicht

5 De grootte van u accu

6 De snelheid waarmee u rijd

7 de Cadence waarbij 70rpm vrij normaal is

8 het type fiets

9 versnellingen type

Al deze zaken zijn van invloed op de afstand die u kunt rijden op een accu vulling

Veel plezier met het bekijken van deze leerzame calculator  klik daarvoor ( hier)   

 

De Bosch PowerPack 300  400 en 500wh (nieuwe 2016 e-bike batterijen) zijn lithium-ion-36v accu’s. Deze batterijen of accu’s ontladen zichzelf niet en kennen geen memoryeffect zodat ze op ieder moment en nu ook direct op de eBike opgeladen kunnen worden.

Bosch PowerPack 300 400 en 500wh in 2016

De PowerPacks voor de nieuwe Active en Performance lijn leveren meer actieradius en hogere prestaties. De accu’s hebben een uiterste laag gewicht (-4 kilo) en zijn gemakkelijk te bedienen. Zowel de 300Wh 400W als de 500wh accu is verkrijgbaar als frame – of als bagagedrageraccu. Nieuw is de draaggreep waarmee de frame-accu’s gemakkelijk kunnen worden geplaatst en verwijderd. Ook kunnen beiden accu’s direct op de Ebike opgeladen worden.

Battery Management System

De accu’s zijn dankzij het Battery Management System beveiligd tegen overlading, onderspanning, overhitting en kortsluiting en staan voor kilometers rijplezier en een lange levensduur.

De nieuwe Bosch oplader laadt de nieuwe Bosch accu’s snel en moeiteloos op. De nieuwe versie v.a 2014 is kleiner, lichter en robuuster dan de vorige versie. Deze nieuwe batterijoplader heeft verder uiterst korte oplaadtijden: de Powerpack 300 en PowerPack 400 zijn in maximaal 2,5 en 3,5 uur weer volgeladen. Een 50%-lading bereikt de PowerPack 300 al na 1 uur, de Powerpack 400 na 1,5 uur. Ideaal voor zowel thuisgebruik als onderweg!

Specificaties Bosch Batterijen of Accu’s “POWERPACK”

Lichte accu

- beste in zijn classe

- eenvoudige uitgebreide bediening

- lange levensduur en een hoog kilometrage

- gemakkelijk op te bergen en op te laden op elk moment en elke plaats

- 2 jaar garantie of 500 laadcycli

 

Algemeen

Het nieuwe 3-sensoren-concept van Bosch zorgt voor een optimale afstemming van krachten en u ervaart daarmee een uniek rijgevoel. Met 1000 sensormetingen per seconde worden kracht, trapfrequentie en snelheid optimaal gemeten en onderling op elkaar afgestemd. De combinatie maakt dat het nieuwe design garant staat voor meer bodemvrijheid en maakt de Drive Unit lichter en compacter. De Active motor is stijlvol, onderhoudsvrij, veelzijdig en bijna geluidloos; De Performance motor is robuust, onderhoudsvrij, trillings- en geluidsarm en overtuigt bovendien met schakelherkenning en veilige kettingloop voor soepel schakelen en minder slijtage.

Foutcodes Bosch ebikes

De Bosch ebikes zijn voorzien van elektronica en helaas kunnen deze foutcodes geven. Geeft uw elektrische fiets een foutcode? Hier de betekenis van deze foutcodes. Indien u deze foutmelding niet zelf kunt oplossen, Bent u bij extrabike van harte welkom en zullen wij er alles aan doen dit zo snel mogelijk voor u op te lossen.

Foutcodes of foutmeldingen Bosch ebikes:

001 Interne fout HMI

002 Een of meer toetsen van de bedieningseenheid zijn geblokkeerd

003 HMI verbindings probleem (een van de 4 zilveren puntjes is ingedrukt )

100 Interne fout van aandrijfeenheid Aandrijfeenheid

101 Verbindingsprobleem van aandrijfeenheid

102 Fout van Snelheidssensor Bosch 1:1 software beveiliging

103 Verbindingsprobleem van verlichting

104 Verbindingsprobleem van bedieningscomputer

105 Temperatuur van aandrijfeenheid tehoog (boven 40 °C)

200 Interne elektronicafout van de accu

201 Temperatuur van accu te hoog (boven40 °C)

202 Temperatuur van de accu te laag(minder dan –10 °C)

203 Verbindingsprobleem van de accu Aansluitingen

204 Verkeerde accupoolrichting Laad de accu alleen met originele Bosch oplaadapparaat

410 Een of meer toetsen van de bedieningscomputer zijn geblokkeerd.

414 Verbindingsprobleem van bedieningseenheid

418 Een of meer toetsen van de bedieningseenheid zijn geblokkeerd.

422 Verbindingsprobleem van aandrijfeenheid

423 Verbindingsprobleem van de accu Aansluitingen en verbindingen laten controleren

424 Communicatiefout van de componenten onderling

 

430 Bufferbatterij in het bedieningsdisplay is leeggelopen . Intuvia in houder plaatsen en het systeem op accu inschakelen . De bufferbatterij wordt nu via batterij terug opgeladen. Display vervangen indien het probleem snel terugkomt.

490 Intern probleem in bedieningsdisplay , knoppen controleren . Uittesten met ander display of probleem verdwijnt. 

bij problemen staat het team van extrabike altijd voor u klaar 

graag tot ziens 

 

Klantvriendelijkheid, goede service, en persoonlijk contact zijn de pijlers waar Extrabike op staat.

Industrieweg 3P, Vught

  073-6562965

ExtraBike

ma Gesloten
di-vr 09.00 tot 18.00
zat 09.00 tot 15.00
   

 klik voor bijzondere sluitingen

Neem een kijkje in onze winkel
Kijkje in Extrabike